Criza economică din Grecia mai are puțin și distruge fotbalul elen. Campionatul în care jucau nu demult fotbaliști precum Rivaldo sau Cisse a ajuns acum o ruină, iar datoriile uriașe către stat și managementul haotic al marilor cluburi a dat naștere unor situații inedite. Poate nu la fel de grave ca în Grecia, problemele pe care le au cluburile elene sunt întâlnite și la noi atunci când vorbim de Rapid, Dinamo, Universitatea Cluj sau Gloria Bistrița.
AEK din Giulești
Situația cea mai gravă din fotbalul elen este întâlnită la AEK Atena. Paralela formației din capitala elenă poate fi făcută, cu ușurință, cu Rapidul lui George Copos. La fel ca în cazul giuleștenilor, AEK a trebuit să renunțe la mai toți jucătorii importanți și, în prezent, cel mai mare salariu nu depășește 2.000 de euro pe lună. De curând, oficialii lui AEK au anunțat că, pentru a face economie, vor evita să se mai stea la hotel atunci când pleacă în deplasări. Echipa cu 32 de trofee pe plan intern ocupă acum ultimul loc în clasament și, cel mai probabil, va retrograda la finalul sezonului. „Jucătorii nu au ce mânca!”, spun suporterii despre situația gravă de la club. Pentru a le forța mâna oamenilor care o conduc pe AEK, ultrașii greci au ocupat în urmă cu o lună sediul clubului.
Bistrița și Veria merg cu autocarul
Pentru a economisi puținii bani din conturile clubului, oficialii lui Veria – locul 14 în campionat – au hotărât ca echipa să facă toate deplasările cu autocarul, indiferent de distanță. Așa s-a ajuns ca fotbaliștii să stea și 17 ore pe drumuri. E cazul deplasării de la Tripolis, oraș aflat la 700 de kilometri de Veria, când jucătorii au plecat cu noaptea în cap de acasă, au ajuns la stadion și au plecat imediat după meci. La fel se întâmplă la noi cu Gloria Bistrița, cu mențiunea că ardelenii își permit încă să stea la hotel atunci când au deplasări mai lungi: „Venim cu mâncarea la noi, că nu avem bani să plătim o masă la hotel. Și tocmai din acest motiv avem grijă să alegem un hotel care să ne primească în condițiile astea”, au explicat oamenii din cadrul clubului ardelean.
Panathinaikos e în pană de curent
Administratorii stadionului Olimpic din Atena – cel pe care PAO joacă meciurile de acasă – i-au somat pe conducătorii clubului să își achite restanțele la electricitate. O altă propunere a fost ca Panathinaikos să joace meciurile pe zi, fără a mai fi folosită instalația de nocturnă. În prezent, clubul este condus de către Coaliția Panathiniană – o organizație a fanilor din care fac parte și oameni de afaceri potenți din punct de vedere financiar – și își caută proprietar. Presa din Grecia susține că prințul saudit Faisal Al Saud ar fi dispus să cumpere clubul în schimbul a 26 de milioane de euro. O sumă infimă dacă e luat în considerare faptul că George Copos cere circa 20 de milioane de euro pentru Rapid.
PAOK și Oly, ca Steaua și Astra
Singurele două echipe fără probleme financiare din Grecia sunt Olympiakos și PAOK Salonic. Deloc întâmplător, acestea ocupă și primele locuri în clasament. Dacă pentru formația din Pireu prezența în vârful clasamentului nu reprezintă o noutate, echipa lui Lazăr este una dintre surprizele campionatului. PAOK a fost cumpărată în vara acestui an de Ivan Savvidi, un om de afaceri rus cu origini elene, care a transformat clubul. Fost președinte la FC Rostov (Rusia) în urmă cu șapte ani, Savvidi a adus-o pe PAOK la zi cu datoriile și, pentru prima oară în ultimii ani, jucătorii își iau salariile fără întârziere. Pentru a deveni patronul formației din Salonic, afaceristul rus a plătit 12 milioane de euro. Practic, PAOK și Olympiakos reprezintă, din punctul de vedere al stabilității financiare, ceea ce înseamnă Steaua, Astra și CFR Cluj în România.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER